/PE MAREA VIEȚII – eseuri autobiografice

PE MAREA VIEȚII – eseuri autobiografice

Sâmbătă, 29 august, la Muzeul Național al Marinei Române, a avut loc un eveniment editorial de excepție, dar și de suflet. În prezența autorului, contraamiralul de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan, chiar în ziua aniversării a 85 de ani de viață, a fost lansată cartea „Pe marea vieții. Eseuri autobiografice”.

Apărut în condiții grafice deosebite, sub egida Ligii Navale Române, volumul se constituie într-o radiografie a vieții, atât personale, cât și profesionale a autorului, informează Statul Major al Forțelor Navale.

În cele 230 de pagini, contraamiralul de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan vorbește de anii copilăriei în localitatea atât de dragă, Tufeni-Olt, de cei dedicați școlilor militare parcurse, de viața activă la Artileria de Coastă sau cea de specialist în Resurse Umane, apoi la comanda Artileriei Grele a Marinei, cum denumește chiar el Divizionul 545 Artilerie de Coastă Sat Mamaia ș.a.

Ultima parte a autobiografiei se derulează sub titlul „Un rezervist implicat” și descrie exact activitatea pe care contraamiralul de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan a desfășurat-o, neobosit, de la ieșirea la pensie în 1994 și până astăzi. Și cum încheierea unei etape de viață nu înseamnă stoparea oricărei activități, unele din primele provocări la care a răspuns afirmativ au fost cele de director adjunct al Corpului Gardienilor Publici din Constanța și de prim-vicepreședinte al Organizației Județene a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Contraamiral Horia Macellariu”.

Noile activități nu l-au împiedicat să activeze în continuare ca director al Concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” (ajuns la cea de-a 27-a ediție), concurs la înființarea căruia a contribuit decisiv și pe care a reușit prin insistență la Ministerul Educației să îl includă în calendarul județean, echivalent olimpiadelor școlare.

Contraamiral de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan și-a legat definitiv numele de istoria marinei prin reușita reînființării liceului militar constănțean, de data aceasta, sub titulatura de Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.

Poate cel mai frumos îndemn pe care îl face contraamiral de flotilă (rtr.) Niculae Ștefan se află pe coperta IV a volumului: „Niciodată, conform sfatului tatălui meu, Paraschiv Ștefan, fostul sergent veteran din Regimentul 34 Infanterie, nu am încălcat îndemnul său: «Să nu pierzi cadența». Vă adresez și vouă tinerilor țării noastre scumpe, să nu pierdeți cadența vieții, să deveniți personalități”.