/COMANDOR (rz) Prof. univ. dr. CRĂCIUN IOAN

COMANDOR (rz) Prof. univ. dr. CRĂCIUN IOAN

Membru de onoare

Este absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, facultatea de Navigație, promoția 1986. În perioada 1986 – 1997 a activat în calitate de comandant Unitate de Luptă Arme sub Apă pe vânătorul de submarine 33 din Divizionul 339 Vânătoare de Submarine (1986-1993), și ca ofiţer 2 cu automatizarea conducerii trupelor la Brigada 56 Nave Antisubmarin Constanţa (30 iulie 1996–1 octombrie 1997).

După absolvirea facultății de Comandă, Stat Major şi Tehnică Militară a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” (1996), și-a început cariera didactică în cadrul facultății de Comandă și Stat Major din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare din București, ocupând pe rând funcții de lector universitar/şef de lucrări, conferenţiar și profesor universitar.

Și-a perfecționat continu activitatea didactică prin diferite programe de studii universitare fiind absolvent al programului de master în Administraţie NATO, modulul „NATO Senior Executive Master Course” la Centrul de Studii NATO din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politico-Administrative (2004) și al programului de master în Relații Internaționale la Universitatea din București (20080). De asemenea a urmat Cursul „Army Brigade” şi „JOINT Multinational Operations” la Centrul Regional de Pregătire Româno-Britanic (Bucureşti, 1999) NATO CIMIC Course, modulul „NATO Operational CIMIC Course”, organizat de Ministerul Apărării în colaborare cu Comandamentul Aliat pentru Transformare (2005), NATO Academic Instructor Course la NATO School, Oberammergau (Germania, 2006), Cursul Programe in Advanced Security Studies la George C. Marshall European Center For Secuerity Studies, Garmish-Partenkirchen (Germania 2012). În anul 2003 a devenit doctor în ştiinţe militare la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” cu teza „Apărarea antisubmarin a zonelor costiere – ape puţin adânci”.

A participat la două misiuni internaționale ca ofiţer de stat-major pentru Operaţii Navale în cadrul Operaţiei „Enduring Freedom” la „Combined Joint Task Force Horn of Africa” din Djibouti (28 februarie–30 august 2005), respectiv ofițer de stat major la bordul fregatei Regele Ferdinand în cadrul Operației Active Edeaeavour (01 septembrie – 01 octombrie 2007), iar în perioada iunie 2008 – iunie 2012 a fost director al Departamentului Operații Joint la Școala NATO din Oberammergau-Germania.

În ultima parte a carieirei militare a ocupat funcțiile de șef al Departamentului de Studii de Securitate și Leadership din cadrul Colegiului Național de Apărare (noiembrie 2015 – decembrie 2018) și Director pentru Studiile Universitare de Doctorat (decembrie 2018-decebrie 2019). În calitate de cadru didactic, a fost director al Centrului de Cercetări Euroatlantice, membru al Biroului Consiliului Ştiinţific al Universității Naționale de Apărare, director al Consiliului pentru studiile universitare de doctorat, organizator de sesiuni de comunicări ştiinţifice şi workshop-uri şi organizator de cursuri de instruire, director de proiect şi coordonator echipă de traineri.

Este cercetător, expert şi/sau director de proiect în nouă proiecte de cercetare-dezvoltare pe bază de contract pe plan naţional şi două pe plan internaţional.

La data de 31.11.2019 a trecut în rezervă, în prezent fiind șef al Centrului de Pregătire și Formare Profesională din cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare în Informatică – ICI București.